Op onze website over onze parochie in Eindhoven vindt u naast de foto’s van onze kerkgebouwen de visie zoals door het Pastoraal Team en het Parochie Bestuur is gedefinieerd. Deze visie is de basis voor alle besluiten die door ons genomen worden en voor de manier waarop wij het kerkzijn beleven en uitdragen.

Linksboven vindt u het logo van onze parochie. Zoals bij ieder logo, schuilt er achter ons logo ook een diepere betekenis. Het parochiewapen is gesplitst in een boven en onderzijde.

  • Bovenzijde: de kleur blauw (azuur) verwijst naar het oude wapen van Woensel. Tegelijk verwijst de kleur ook naar Maria. De drie kruisen (goud) staan voor de Christelijke gemeenschap die wij zijn.
  • Onderzijde: de kleur rood (keel) verwijst naar het gemeentewapen van Eindhoven. De 2 sleutels (1 in goud en 1 in zilver) verwijzen naar de apostel Petrus en daarmee naar de kerk van St. Petrus. Deze kerk is de hoofdkerk van de parochie Sint Petrus’ Stoel.
  • De lichtkrans, rechts gesitueerd, wijst naar het Oosten. De lichtglans verwijst naar Christus. Hiermee komt de maranatha-gedachte tot uiting: “Kom Heer Jesus kom”.

Onder menu: ‘Nieuws’ vindt u de laatst geplaatste nieuws berichten.

Wij hopen dat u voldoende informatie over onze parochie kunt vinden. Heeft u nog vragen dan ontvangen wij graag een e-mail of een telefoontje van u zodat wij uw vraag kunnen beantwoorden.

Parochiekerk Sint Petrus

Kloosterdreef 31,
5623DB Eindhoven

Vanouds staat de parochiekerk van Woensel onder bescherming van de H. Petrus, onder de titel van Sint Petrus’ stoel te Antiochië.En omdat deze kerk niet de eerste Petruskerk in Woensel is, beginnen we met een korte beschrijving van een eeuwenlange geschiedenis, zoals die in 1907 door een ons onbekende schrijver op papier werd gezet. De Sint Petruskerk van Woensel, Eindhoven, trekt van verre de aandacht vanwege haar hoge toren.
Lees meer…

Sint Antonius Abtkerk

IJsselstraat 4,
5626 BL Eindhoven

In 1883 werd door de Achtse mensen zelf begonnen met het bakken van stenen en in 1886 was hij klaar. De kerk werd uitgebreid in 1928 en 1951.

Hoe het begon

In het gehucht Acht, dat bestuurlijk deel uitmaakt van de gemeente Woensel, is eertijds een kapel gesticht ter ere van de heilige Antonius Abt. Deze kapel wordt bediend door een priester. Na de vrede van Munster (1648) doet de kapel – die inmiddels zeer vervallen is – dienst als bergplaats van granen voor tiendheffers uit deze streek.

Wanneer later de uitoefening van het katholieke geloof oogluikend wordt toegestaan, richten de ingezetenen van Acht in plaats van hun oude kapel een schuurkerk op. Deze schuurkerk wordt als tweede kerk binnen de parochie St. Petrus in Woensel door de pastoor en de kapelaans van de St. Petruskerk bediend. In Lees meer…

Kapel van het Heilig Hart

Kloosterdreef 23,
5623 DB Eindhoven
De Heilig-Hartkapel (ook: Kapel van het Heilig Hart, voorheen vaak ook Kronehoefkapel genoemd), was oorspronkelijk een kapel van de Zusters van Liefde van Schijndel. Het klooster werd gesticht in 1880, en de zusters stichtten een lagere school, een naaischool, en later een verzorgingstehuis. In 1902 werd er ten behoeve van dit verzorgingstehuis een kapel gebouwd in neogotische stijl. In 1923 begon in deze kapel de devotie voor het Heilig Hart.
Na de opheffing van het klooster werd het gebouwencomplex een woonzorgcentrum, maar de kapel bleef gehandhaafd en de Heilig-Hartdevotie hield stand. Op 11 september 2010 werd de kapel officieel in gebruik genomen door de parochie.

Sint Thomaskerk

Thomaslaan 43,
5631 GK Eindhoven

De eerste steen voor deze kerk werd gelegd op 30 oktober 1966. Het ontwerp was afkomstig van het architectenbureau Taen, Nix en van Hasselt
uit Utrecht. Het betreft een lage, doosvormige structuur van witte baksteen, en een zeer bescheiden torentje uit hetzelfde materiaal, met een opengewerkte kubusvormige structuur op de top, gekroond door een bescheiden kruis. Het orgel werd in 1980 vervaardigd door de firma Pels & Van Leeuwen.

Antoniushuis

Het Antoniushuis is een woonzorgcentrum in Acht. Als parochie verzorgen wij elke zaterdagavond om 17.00 uur een Eucharistieviering in de centrale ruimte van het hoofdgebouw die voor de gelegenheid is ‘omgebouwd’ tot kapel. De viering is ook toegankelijk voor mensen die in het Antoniushuis of de aanleunwoningen wonen en ook voor parochianen van buitenaf. Daarnaast verleent de parochie ook pastorale zorg in het Antoniushuis.