Eerste Heilige Communie, hoe zat het ook alweer?

Waarschijnlijk bezoekt u deze pagina omdat u wilt dat uw kind de eerste Heilige Communie gaat ontvangen. Kunt u zich nog herinneren dat u dit sacrament voor het eerst ontving? Hoe u daarop werd voorbereid, waar en door wie? En kunt u zich nog het feest herinneren dat daarna volgde, of de cadeautjes die u kreeg? Het was een speciale dag, dat is zeker.

 

De sacramenten zijn in de katholieke kerk tekenen van de aanwezigheid van God. Zij worden toegediend door een priester. Naast de Communie zijn er bijvoorbeeld de Doop, het Vormsel, de Ziekenzalving en het Huwelijk. Ze markeren altijd een belangrijk moment in iemands leven. Het laat zien dat iemand op weg is met God en een stap zet dichter naar Hem toe. Zo is het ook met het ontvangen van de eerste Communie. Voor het eerst krijgt iemand de heilige Hostie, het geconsacreerde, of geheiligde, ronde stukje brood waarin we de aanwezigheid van Jezus weten, en waarmee we hem aannemen als onze Heer.

 

Hoe werkt dat in de parochie Sint Petrus?

Ook tegenwoordig is de dag van de eerste Communie heel speciaal. Als een kind naar groep 4 gaat, mag het mee gaan doen met de voorbereiding op de eerste Communie in de deelgroep De Kiezels. Eerder is uw kind al gedoopt. Als dat nog niet zo is leveren we pastoraat op maat en wordt u hierover apart benaderd. Het is in de St. Petrusparochie gebruikelijk dat kinderen sámen met hun ouders de catechese, of geloofsvorming, volgen. Deze catechese vindt plaats binnen PetruSamen. U geeft het hele gezin op via het inschrijfformulier dat u op deze website vindt. Het traject duurt zo’n anderhalf jaar of minimaal 16 bijeenkomsten, zodat kinderen en ouders de tijd krijgen om te groeien op hun geloofsweg.

Na deze periode kan er een datum worden gepland waarop uw kind zijn/haar eerste Communie kan doen. Dit gebeurt tijdens een gewone zondagse Mis. U kiest, in overleg met het team, een datum en één van de drie kerken in onze parochie (St. Petruskerk/St. Thomaskerk/St. Antonius Abtkerk). In onze parochie zijn er dus geen traditionele eerste Communievieringen meer, waarin de kinderen groepsgewijs hun eerste Communie doen. Er kunnen maximaal twee kinderen per keer hun eerste Communie doen, als ze er aan toe zijn. Voordeel hiervan is dat de kinderen zeer persoonlijke aandacht van de pastor krijgen. Ze mogen de pastor assisteren en de wijn en de hosties mee aandragen, of een stukje voorlezen. Zij staan even in het middelpunt van de belangstelling en ervaren hoe bijzonder dit moment is. Zij ontvangen als eerste de Communie, waarna de rest van de kerkgangers zich aansluiten. Zo worden de kinderen opgenomen in de gemeenschap en kan de geloofsweg verder gaan.