Het is weer zo ver! De Wereldjongerendagen (WJD) komen er aan, en dit keer in de Poolse stad Krakau. Honderdduizenden jongeren, overal vandaan, komen bij elkaar om samen het katholieke geloof te vieren. Wij Eindhovense jongeren willen dolgraag met deze 31e editie van de partij zijn! We willen graag vertellen over onze ervaringen en motivatie.

Zo’n reis is natuurlijk niet niks, en om er voor te kunnen zorgen dat iedereen die wil ook daadwerkelijk mee kan gaan, organiseren we sponsoracties. Onder andere verzorgen we op 1 mei de muziek tijdens de ochtendmis in de Petrus. Komt dat horen!

ŚDM-powitanie (WJD-groet), Rosalie Ardts

v.l.n.r. Sander van Nunen, Guido Nieuwlaat,
Manon van As, Rosalie Ardts, Inge van Haren.

Inge van Haren (21)

Ik ben Inge van Haren ben 21 jaar oud en heb me ongeveer drie jaar geleden bij de jongerengroep in Eindhoven aangesloten. Ik ben geboren in Oirschot, maar hier was geen jongerengroep. Via de Wereldjongerendagen in Madrid en Rio de Janeiro heb ik de jongerengroep in Eindhoven leren kennen. Ik ga mee naar de WJD in Krakau omdat ik de vorige twee edities heb meegemaakt en dit een hele mooie ervaring vond.

Mijn mooiste WJD ervaring……
Wat mij altijd is bijgebleven is het moment in Madrid dat we met 1,5 miljoen jongeren hebben overnacht op het veld. Het moment dat ik daar lag zonder matje met alleen mijn slaapzak en naar de sterrenhemel keek en me besefte dat ik daar was met 1,5 miljoen jongeren die allemaal met dezelfde gedachte en hetzelfde idee daar samen waren, niemand ruzie maakte met elkaar, iedereen elkaar hielp en iedereen elkaar accepteerde zoals hij/zij is.

Guido Nieuwlaat (22)

Mijn naam is Guido Nieuwlaat en ook dit jaar wil ik weer graag mee naar de Wereld Jongeren Dagen. U kent mij misschien van het misdienen of van de vormselvoorbereidingen. Naast deze activiteiten studeer ik nog om docent te worden op het voortgezet onderwijs. Mijn passie is om mensen enthousiast en nieuwsgierig om zich heen te laten kijken. Dit gebeurde bij de afgelopen Wereldjongerendagen bij mij. De passie, het enthousiasme, de verbondenheid en het geloof zorgen voor een unieke ervaring waardoor ik geïnspireerd raak om mijn omgeving ook zo te motiveren en enthousiasmeren.
Zo kan ik me nog herinneren dat ik totaal verdwaald was in Rio de Janeiro. Mijn maatjes waren niet meer bij me en mijn enige medereiziger was een Limburger van een andere groep. Deze jongen had afgesproken bij een plaats met meerdere Nederlanders. Helaas konden we die niet vinden maar heeft een Braziliaanse ons uit de massa gehaald en ons in haar huis verwelkomd. Daar konden we rustig wat drinken en bijkomen van het zoeken. Uiteindelijk heeft ze ons bij een groot busstation afgezet zodat we rechtstreeks naar huis konden. Het mooie aan deze herinnering is de gastvrijheid en de verbondenheid. Dit heeft mij zo geïnspireerd dat ik ook in Nederland verdwaalde buitenlanders de weg probeer te wijzen. Daar komen mooie vriendschappen van die tegenwoordig onderhouden kunnen worden via Facebook. Als ik dit jaar weer naar Polen mag gaan, dan ga ik om inspiratie op te halen voor het helpen en enthousiasmeren van mensen.

Tara de Vet (15)

Mijn naam is Tara de Vet.
Ik had nog nooit gehoord van de WJD tot dat mijn vader dit voorstelde. Ik voelde me er eerst nog wat onzeker over, maar nu ben ik al een paar keer bij de jongerendagen geweest en ik vind het super leuk en gezellig. Ik weet zeker dat ik mee ga met de WJD omdat ik het geweldig vind om samen met de mensen te zijn die ik heb leren kennen.

Rosalie Ardts (20)

Hallo! Ik ben Rosalie, geboren in Eindhoven en óók van plan om deze zomer naar Polen af te reizen, want de WJD in Madrid en Rio de Janeiro waren onvergetelijk! Ik weet nog dat ik het heel spannend vond, de eerste keer. Je gaat met een heleboel andere jongeren een ervaring opdoen waarvan je nog niet helemaal weet wat het nou precies is. Toen ik twee weken later thuiskwam was ik bekaf, maar tevreden. Met een kop vol nieuwe inzichten, herinneringen aan je spontane reisgenoten en vooral ook van de mensen uit het land zelf. Die ontmoetingen zijn een van de mooiste dingen van de reis. Van over de hele wereld leer je (katholieke) jongeren en mensen kennen. Je praat samen, eet samen, danst samen, ervaart samen wat voor goede dingen je met je geloof kan doen. En dan is er natuurlijk nog de Paus. De man waar we allemaal een glimp van willen opvangen, liefst live, niet als hoopje pixels op alle telefoonschermpjes die in de lucht worden gehouden. Je komt al meer over hem en het geloof te weten door het volgen van de catecheses, waar je altijd wel dingen kan uithalen die verhelderen of waar vragen bij opborrelen. In groepen kun je je gedachten delen met anderen, en zo mogelijk dichter tot het geloof komen. Eigenlijk is alles wat ik hierboven heb beschreven een reden om weer mee te gaan. Een paar jaar ouder en wijzer (?) kijk je weer met andere ogen naar de WJD, kan je de jongere reisgenoten in de groep inspireren en zo een hele hoop nieuwe dingen leren.

Mijn mooiste WJD ervaring? Da’s een moeilijke, aangezien het er zo veel zijn (!) maar ik denk de tocht naar het veld. Duizenden jongeren op weg naar één plek, slapen onder de sterrenhemel (in het beste geval..), genieten van de zonsopkomst en gezamenlijk de mis vieren met de Paus. Dat er zo veel mensen.. zo veel jóngeren zijn waar je sowieso al één overeenkomst mee hebt, is bíjna niet te geloven.

Manon van As (21)

Mijn naam is Manon van As, ik ben 21 jaar en zal 22 zijn wanneer ik de Wereldjongerendagen ga beleven in het mooie Polen/Krakau.
Ik kom uit Acht, maar ga naar de St. Petrus voor de Heilige Mis. Ik zit in de jongerengroep van de parochie Eindhoven- Noord en ben daarnaast actief voor het bisdom als jongerenwerker van het platform JongBisdom DenBosch. 18 juli 2016 zal ik vertrekken naar mijn derde Wereldjongerendagen. Ik ben ook naar Madrid en Rio de Janiaro geweest, en kan dus uit ervaring zeggen dat het echt een geweldige reis is om mee te maken en bewust te beleven. Zo veel jongeren die geloven in dezelfde God op een en dezelfde plaats. Als ik één moment zou moeten benoemen zou ik kiezen voor de nachtwake op Copacabana beach in Rio de Janeiro. Met mijn blote voeten in het zand en de zee op de achtergrond. We waren daar met miljoenen jongeren, maar tijdens de heilige mis was het muisstil. Echt een kippenvel moment.

Do zobaczenia na ŚDM w Krakow! – Zie je bij de WJD in Krakau!