Wat zijn de Wereldjongerendagen (WJD)?
De WJD is het grootste internationale jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren, overal vandaan, komen bij elkaarWereldjongerendagen om samen het katholieke geloof te vieren. Wereldjongerendagen staan voor nieuwe vrienden ontmoeten, lol maken, afzien, eucharistie vieren, multiculti socializen, een indrukwekkende ervaring om nooit te vergeten!

De WJD kennen altijd een zelfde opzet:
Voorprogramma. Elk bisdom geeft hier zijn eigen invulling aan. Onze reis kent een voorprogramma in Toledo (11 t/m 15 augustus) De eigenlijke WJD is in dit geval de dagen in Madrid (16 t/m 21 augustus).
De WJD in Madrid van dag tot dag
Dinsdag 16 augustus: Openingsviering, deze wordt gehouden op de Plaza de Cibeles. Woensdag 17 augustus: Ochtendprogramma met alle Nederlanders, in de middag en avond: festival in Madrid. Donderdag 18 augustus: Ochtendprogramma met alle Nederlanders, in de middag: aankomst van de paus, in de avond: festival in Madrid. Vrijdag 19 augustus: Ochtendprogramma met alle Nederlanders, in de middag festival en `s avonds de kruisweg. Zaterdag 20 augustus: Pelgrimstocht naar de plaats van de avondwake. Avondwake met alle jongeren, die deelnemen aan de WJD en de paus. Overnachting in de open lucht. Zondag 21 augustus: Afsluitende eucharistieviering met alle jongeren en de paus.
Pelgrimstocht
Deelnemen aan de WJD is een echte pelgrimstocht: de reis is intensief en de maaltijden en voorzieningen zijn eenvoudig. Maar dat mag de sfeer niet drukken! Juist door deze eenvoudige omstandigheden blijkt dat de band met elkaar alleen maar hechter wordt.
Handicap of Beperking
Heb je een handicap of beperking die het volgen van het programma moeilijker maken? Informeer dan bij Astrid Bakker (abakker@bisdomdenbosch.nl) of het mogelijk is met de bisdomreis mee te gaan. Zij kan je ook meer vertellen over de landelijke zorgreis. Kijk voor deze zorgreis ook op www.wjd.nl.
Thema van de WJD
De wereldjongerendagen hebben altijd een thema. Het thema voor de Wereldjongerendagen 2011, gekozen door paus Benedictus XVI, is de bijbeltekst uit Colossenzen 2: Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof. De paus heeft een brief geschreven over het thema van de WJD. Klik hier om deze brief te lezen.

Hoe is de WJD ontstaan?
De Wereldjongerendagen bestaan al sinds 1984. Op initiatief van paus Johannes Paulus II kwamen toen 300.000 jongeren naar Rome. Sindsdien worden de WJD afwisselend op lokaal en internationaal niveau gehouden. Na steden als Parijs, Buenes Aires, Toronto, Manilla, Keulen en Sydney, waar soms meer dan 1.000.000 samenkwamen, is het nu de beurt aan Madrid.