Wie van u wil meewerken aan het verbeteren van het milieu op onze kerkhoven?
Door het bewuster worden van de neergang van ons milieu zijn wij voornemens ons steentje daarin bij te dragen.
Wij gaan onze kerkhoven, of zo u wilt begraafplaatsen, ecologisch beheren. Zo zullen we meer de natuurlijke vegetatie zijn gang laten gaan, wat betekent dat we steeds minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen zullen gaan gebruiken.

Ook proberen we in plaats van gazons meer wildbloemen in te zaaien. Deze moeten dan één of twee keer per jaar met een bosmaaier worden afgedaan. Ook deze bosmaaier zal, zo gauw er financiële mogelijkheden zijn, van een benzinemotor over moeten gaan naar een electromotor.
Daardoor zal het op onze kerkhoven nog rustiger worden, wat voor de natuur, bv de vogels nog aantrekkelijker is op onze kerkhoven.
Onze kerkhoven zullen op die manier nog meer de functie van groene longen zijn in onze stad.

Waarin kunt u daarin bijdragen, vraagt u zich nu af.

Omdat de wildbloemen bijen, hommels, vlinders en andere insecten aantrekken, trekken deze op hun beurt weer vogels aan.
Nu, daar gaat het over: graag zou ik willen vragen of u wil meewerken om nestkastjes te maken om het voor de vogels nog aantrekkelijker te maken om op onze kerkhoven te verblijven.
Als ik kastjes moet kopen, en ik heb er voor onze vier kerkhoven zo’n 50 tot 100 nodig, ben ik toch erg veel geld kwijt.
Ik hoop er een beetje op dat ik gebruik mag maken van de tijd die het coronavirus u oplegt. Dat betekent niet dat u dit niet in de gewone vrije tijd mag doen, na het werk of als u om andere redenen daar tijd voor heeft.

U doet ons een groot plezier om een of meerdere nestkastjes te maken, en eventueel met de beheerder deze op het kerkhof van uw keuze te gaan plaatsen. Hoe deze eruit moeten zien bepaalt u; als deze maar aantrekkelijk voor de vogels zijn.

Ik hoop op uw hart voor de natuur.

In afwachting van uw reactie kunt u mij te allen tijde mailen of bellen.
Ik ben te bereiken op begraafplaatsen@petrus-ehv.nl of 06-45 71 40 50.

Frans van Hapert,
Coördinator kerkhoven van onze parochie