De Sint Petruskerk wordt woensdag 23 november 2022 ’s avonds samen met tientallen kerken in Nederland en honderden wereldwijd rood aangelicht. Met de actie #RedWednesday vraagt de parochie samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van christenen.


Vervolging

Dit jaar staat de campagne vooral in het teken van vervolgde Christenen, waarover Kerk in Nood op 16 november het tweejaarlijkse rapport “Vervolgd en Vergeten? 2020-2022” publiceerde. De studie is een aanvulling op het rapport over godsdienstvrijheid 2021. Uit onderzoek blijkt dat de vervolging van Christenen wederom is toegenomen. Wereldwijd worden Christenen in meer landen vervolgd en lastiggevallen dan welk ander geloof ook. Priesters worden vermoord, gelovigen worden ontvoerd, christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen hun geloof te verloochenen, kerken worden ontheiligd en gemeenschappen worden gedwongen te vluchten.

 

In Australië zullen tien kathedralen worden verlicht. Het Verenigd Koninkrijk heeft een breed scala aan evenementen voorbereid, zowel in Engeland als in Schotland, waaronder het initiatief “Taste of Home.” Daarbij worden mensen gevraagd om met vrienden en familie samen te komen en een traditionele maaltijd te delen uit landen waar Christenen worden vervolgd. Daarbij kunnen ze verhalen lezen over de lijdende Kerk, bidden en geld inzamelen om vluchtelingen te steunen.

 

In Frankrijk zullen klokken luiden in 100 kerken in het hele land en er zal een rondetafelgesprek plaatsvinden in Les Bernardins, Parijs, gevolgd door een avondwake op Montmartre op 23 november, met een getuigenis van aartsbisschop N’dagoso uit Kaduna, Nigeria.

 

Kerk in Nood Duitsland heeft gasten uit Irak, Nigeria en Pakistan uitgenodigd om te getuigen in onder andere de kathedralen van Regensburg, Mainz en Augsburg. In totaal hebben 60 Duitse parochies hun deelname aan #RedWeek bevestigd. In Oostenrijk doen tientallen kerken mee.

 

De #RedWeek vindt zijn oorsprong in Brazilië in 2015, toen het lokale kantoor van Kerk in Nood het Christus de Verlosser-beeld in het rood liet aanlichten om de vervolging van Christenen in Irak te markeren. In april 2016, geïnspireerd door dit idee, verlichtte ACN Italië de Trevi-fontein. ACN UK ging verder op dit idee en creëerde #RedWednesday, om alle vervolgde Christenen te herdenken op de woensdag voor Black Friday. Met name in het Verenigd Koninkrijk is het initiatief niet alleen omarmd door verschillende christelijke confessies, maar ook door andere religies, als blijk van solidariteit. In Nederland hebben de afgelopen vier jaar ruim 170 kerken meegedaan. De kleur rood staat in de katholieke traditie voor de Passie van Christus en het bloed van de martelaren.