Op 6 december 2017 was het exact 75 jaar geleden dat de Philipsfabrieken aan de Emmasingel, de Willemstraat en op Strijp S doelwit waren van de operatie “Oyster”. Volkomen onverwacht, zelfs het luchtalarm was niet afgegaan, bombardeerden een kleine 100 geallieerde bommenwerpers “de grootste radiofabriek van Europa” die volgens het Engelse commentaar “communicatieapparatuur voor de Duitsers zou produceren”.

Het waren echter niet alleen de fabrieken die geraakt werden. Tussen half één en één uur veranderde op die zondagmiddag een deel van het centrum van Eindhoven in een inferno. Van de Demer, de Emmasingel, de Fellenoord en de Harmoniestraat stond praktisch geen huis meer overeind. In zowat alle straten in de directe omgeving van de Philipsfabrieken in Strijp werden woningen verwoest en vielen slachtoffers.

Het bombardement kostte 135 Eindhovense burgers het leven. Een veelvoud hiervan werd gewond. Aan weerszijden van de spoorlijn – van de Vrijstraat tot aan de Kruisstraat – was een enorm litteken ontstaan in de bebouwing.

In de voordracht die de heer Peter Trommar zal geven op maandag 16 september in het Kerktrefcentrum van de St. Petruskerk, aan de Kloosterdreef, wordt uitvoerig ingegaan op de spagaat waarin de Philipsfabrieken zich na het bombardement bevonden, omdat sinds mei 1940 de leiding van het bedrijf in Duitse handen was.

De heer Trommar is oud aardrijkskundeleraar met belangstelling voor de historische geografie en in het bijzonder met de ontwikkeling van de stad Eindhoven.

De koffie en thee staan voor u klaar vanaf 19.30 uur, de voordracht zal om 20.00 uur beginnen.